"Щоб правильно намітити шляхи індивідуальної допомоги педагогу, потрібно глибоко вивчити систему його роботи... та ознайомитись із тим, як він працює над підвищенням теоретичного і педагогічного рівня." В. Сухомлинський

29 вересня 2021

Зміни, які зараз відбуваються у сфері професійної освіти, – це дуже потужний стрибок уперед. Саме ефективність цієї галузі є однією з умов швидкого економічного розвитку нашої країни. На цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«Нині це чудово розуміють на всіх рівнях державного управління. Однак особливо важливою для сфери є підтримка Президента України, адже завдяки затвердженому ним Указу “Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти” галузь отримала друге дихання», – зазначив Міністр.

Упродовж останнього півріччя після ухвалення Указу Президента командою МОН вжито низку заходів:

  • підвищили розмір мінімальної академічної стипендії учням закладів профосвіти з 490 до 1250 гривень на місяць;
  • затвердили методичні рекомендації щодо передачі закладів профосвіти з державної в комунальну власність;
  • затвердили методичні рекомендації щодо створення наглядової (піклувальної) ради закладу професійної (професійно-технічної) освіти;
  • зібрали та опрацювали пропозиції щодо проєкту Державної цільової програми розвитку професійної (професійно-технічної) освіти на 2022-2027 роки. Планується презентація проєкту найближчим часом.

«Пріоритетним напрямом у реформі професійної освіти є також оновлення інфраструктури закладів. Цьогоріч на створення навчально-практичних центрів Уряд виділив 150 млн грн, які між собою розділять 62 профтехи. Водночас у проєкті Державного бюджету на 2022 рік планується закласти 250 млн грн, що підтверджує пріоритетність реформи на національному рівні», – розповів Сергій Шкарлет.

Міністр також повідомив, що нині у сфері професійної освіти реалізується 75 міжнародних проєктів, зокрема 66 – на регіональному рівні та 9 – на національному. Серед партнерів – представництво ЄС в Україні, Міжнародна організація праці, Європейський фонд освіти тощо. І це тільки початок.

Немає коментарів:

Дописати коментар